بنتونیت نوعی خاک رس با خاصیت تورم پذیری است که در اثر اختلاط با آب، خاصیت ژلاتینی پیدا می کند و به عنوان یک سیال در صنعت ساختمان قابل بهره برداری است. از بنتونیت در ساختمان جهت ایجاد یک لایه محافظ بر روی سطوح و آب بندی و درزگیری دیواره ها استفاده می شود.
بنتونیت ساختمانی چیست؟
خاک بنتونیتی که در ساخت و ساز کاربرد دارد، از نوع بنتونیت سدیمی می باشد. بنابراین از قدرت جذب آب بالا و میزان تورم پذیری زیادی برخوردار است. این کانی قابلیت انبساط تا برابر حجم اولیه خود را دارد. لذا برای درزگیری و پر کردن منافذ ناخواسته ایجاد شده در سازه بسیار سودمند و کارآمد خواهد بود. به نقل از سایت voltitews درباره کاربرد این نوع بنتونیت در صنعت ساختمان سازی:
Bentonite is added to concrete mixtures to reduce shrinkage, improve adhesion, and increase the resistance to chemical attack.
بنتونیت سدیک به صورت پودری کاربرد چندانی ندارد. ارزش تجاری آن زمانی مشخص می شود که با آب ترکیب شود. این اختلاط سبب افزایش ویسکوزیته، خاصیت تعلیق پذیری و تیزوتروپی می شود.
در ادامه فرایند، ذرات رس ضمن جدا شدن از آب تولید ژل کرده و یا به صورت صفحه ای حاوی ذرات معلق در می آیند. هنگامی که این صفحات به لحاظ الکتریکی، باردار می شوند، ساختار ژل مانندی ایجاد می کنند. این خصوصیت باارزش بنتونیت سدیمی منجر به استفاده گسترده آن در صنایع متعدد از جمله ساختمان می گردد.
از مزایای استفاده از این ترکیب معدنی در ساختمان سازی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش هزینه ها
- جلوگیری از ریزش دیواره ها با حمایت از حفاری از طریق ایجاد فشار هیدرواستاتیک بر سطوح
- قابلیت چسبندگی مطلوب و عدم احتمال جاری شدن
- عدم احتمال واکنش یا سیمان و عدم دخالت در فرآیند سخت شدن بتن
- امکان استفاده مجدد از گل بنتونیت در صورت استفاده اصولی و درست از آن
کاربرد بنتونیت در ساختمان
بنتونیت در عمران جهت پی ریزی ها، در دیواره های سازه و دیواره های حائل، شمع کوبی، ساخت دوغاب و روان سازی مصالح ساختمانی کاربرد دارد. همچنیت در احداث تونل نیز از آن بهره برداری می شود.
ملات حاوی 8-4 درصد بنتونیت، مناسب ساخت دوغاب است. این ملات مانع حرکت آب داخل خاک و داخل درزها و شکاف های سنگ و سازه های سنگی شده و از نفوذ آب استخر به دیواره های اطراف جلوگیری می کند.
چنانچه گل بنتونیت به تنهایی مصرف شود، این احتمال وجود دارد که در اثر لرزش، ژل های ساخته شده شکسته شود. برای جلوگیری از این اتفاق، کانی را با سیمان یا سیلیکات های اصلی مخلوط می کنند.
از دیگر کاربردهای بنتونیت در عمران، استفاده از آن برای تهیه بتن پلاستیکی است. این نوع بتن از اختلاط آب با سیمان، ماسه، شن و بنتونیت به دست می آید. بتن پلاستیکی مقاومت بسیار کمتر، شکل پذیری بیشتر و نفوذپذیری کمتری نسبت به بتن معمولی دارد. این بتن را در احداث دیوارهای غیرقابل نفوذ در استخرهای آب و اطراف کارگاه های شیمیایی به کار می برند.
به طور کلی بنتونیت مقاومت بیشتری به بتن بخشیده و مانع از ترک خوردگی آن می شود. همچنین به عنوان ماده افزودنی روان ساز سبب روان شدن بتن و سهولت بتن ریزی می گردد. از دیگر موارد کاربرد بنتونیت در ساختمان، آب بندی کف فونداسیون سازه و شفته ریزی است.
روش تهیه ملات بنتونیت
برای استفاده از بنتونیت در ساختمان، باید آن را به صورت ملات دربیاوریم. به منظور تنها به آب نیاز داریم. پس آب و پودر بنتونیت را با هم مخلوط می کنیم. دقت داشته باشید که خمیر حاصل باید یکدست بوده و فاقد کلوخه باشد تا حالت ژله ای پیدا کند.
آنچه درست کرده ایم، در مهندسی عمران به نام دوغاب بنتونیت نیز معروف است. ملات بنتونیت به هم می توان به یکباره به اندازه مورد نیاز پروژه تهیه نمود و هم به صورت چند مرحله ای و مداوم آماده کرد.
امکان ساخت دوغاب به صورت دستی و با استفاده از میکسرهای مخصوص تهیه سیمان و بتن وجود دارد. چنانچه از همزن معمولی برای تهیه دوغاب استفاده شود، ممکن است مشکلاتی حاصل شود. از جمله این که همزن معمولی قادر به ایجاد برش کافی برای کاهش اندازه ذرات و فعل کردن اثر ژل نیست. ذرات بنتونیت در آب تمایل دارند به هم چسبیده و گلوله شوند. میکسرهای معمولی قادر به باز کردن این گلوله ها نیستند. همچنین با استفاده از همزن معمولی، مدت زمان زیادی زمان لازم داریم که ذرات کاملا در آب حل شده و به یک مخلوط همگن برسیم.
چنان چه از همزن هموژنایزر استفاده کنیم، بنتونیت به سرعت داخل آب همگن شده و با باز شدن گلوله ها و کلوخه ها، دوغابی یکدست حاصل می شود.
میزان آب مورد نیاز برای ژله ای کردن بنتونیت، بستگی به نوع و کیفیت کانی دارد. به این منظور بهتر است بنتونیتی را انتخاب کنید که از توان جذب بالا برخوردار بوده و قابلیت تورم پذیری و چسبندگی بالایی داشته باشد. همچنین به دیوارها و سطوح آسیبی وارد نکند.
خرید بنتونیت ساختمانی
مجموعه زئولایف تولیدکننده انواع زئولیت و بنتونیت همچون بنتونیت ساختمانی با بهترین کیفیت و قیمت در کشور است. قیمت بنتونیت ساختمانی تحت تاثیر عواملی چون میزان جذب آب، نوع دانه بندی محصول، خواص فیزیکی و شیمیایی و نوع بسته بندی تعیین می شود. این محصول در صورتی می تواند در صنعت ساختمان سازی موثر باشد که از کیفیت و خلوص بالایی برخوردار بوده و دانه بندی میکرونی و همگن داشته باشد.
مجموعه زئولایف با هدف حذف واسطه ها و ارتباط مستقیم با خریداران محترم در سراسر کشور، وبسایت حاضر را راه اندازی کرده است. جهت دریافت آنالیز و ثبت سفارشات خود از طریق راه های ارتباطی موجود در وبسایت با واحد بازرگانی شرکت ارتباط بگیرید.
کلام آخر
بنتونیتی که در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد، از نوع سدیمی که در معادن بنتونیت در ایران به وفور یافت می شود. این نوع بنتونیت باید توانایی جذب آب بالا و قابلیت تورم پذیری فوق العاده داشته باشد. بنتونیت در ساختمان پس از افزایش حجم، قادر است منافذ ناخواسته ای که در سازه ایجاد شده را ببندد.
ملات این کانی که به نام دوغاب بنتونیت نیز معروف است، از ترکیب آب و بنتونیت سدیک حاصل شده و خاصیت ژله ای و چسبندگی مطلوبی دارد. به این ترتیب به صورت یک سیال در ساختمان سازی کاربرد دارد.
سوالات متداول
1- کاربرد بنتونیت در ساختمان چیست؟
بنتونیت به عنوان یک ملات خودگیر برای پی ریزی ها، دیواره های سازه و دیواره های حائل، شمع کوبی، ساخت دوغاب و روان سازی مصالح ساختمانی، ایجاد خواص ضد آب ، نفوذ در خاک های نرم و پیاده سازی محوطه دفن زباله در مهندسی عمران و شهرسازی کاربرد دارد.
2- بنتونیت ساختمانی از کدام نوع بنتونیت است؟
بنتونیت ساختمانی از نوع بنتونیت سدیمی می باشد که توانایی جذب آب بالا و قابلیت تورم پذیری فوق العاده ای دارد.
سلام
میخواستم بدونم برای تهیه ملات بنتونیت چقدر آب استفاده کنیم؟
سلام
فرمول کلی برای تهیه دوغاب بنتونیت، 35 درصد بنتونیت و 65 درصد آب است. هنگام تهیه دوغاب، پودر بنتونیت را آرام آرام به آب اضافه کنید تا گلوله نشود و ملاتی یکنواخت حاصل شود.