گوگرد ( سولفور) یک عنصر ارزشمند طبیعی است که در زراعت به عنوان کود قابل مصرف می باشد. این کانی به عنوان یک ماده مغذی ثانویه، نقش مهمی در رشد و باروری بهتر و بیشتر گیاهان دارد. از این رو هم در بخش باغداری و هم در حوزه کشاورزی به صورت کود گوگردی به وفور مورد استفاده قرار می گیرد. سوال مهم این است که آیا هر نوع گوگردی برای کشاورزی مناسب است؟ مقدار و زمان مصرف و همچنین دامنه اثر مفید یا مخرب آن چگونه است؟ برای دریافت پاسخ این سوالات، در ادامه با ما همراه باشید.
گوگرد در کشاورزی
گوگرد یک ماده معدنی طبیعی است که ضمن کمک به تولید پروتئین و کلروفیل، سبب رشد بهتر گیاهان می گردد. این کانی ضمن جبران کمبود نیتروژن در خاک، مانع از پژمردگی و خشک شدن گیاهان نیز می شود. گوگرد هم به صورت محلول در آب و هم از طریق هوا قابل جذب برای گیاهان است. مقدار برآورد می شود.
در صورتی که از نمک اپسوم همراه با کود گوگرد استفاده شود، عملکرد کود چند برابر خواهد شد. به طور متوسط در هر 100 گالن آب، معادل 2 تا 4 اونس کود گوگرد محلول تزریق می گردد. توصیه می شود هرگز کودهای حاوی گوگرد را با کود دارای کلسیم در یک محل و در کنار هم قرار ندهید، چرا که رسوب می کند.
گوگردپاشی روی گیاهان و جذب آن از طریق هوا سبب متابولیسم ازت شده و منجر به تولید دانه های روغنی می گردد. همچنین در تولید کلروفیل و اسیدهای آمینه ضروری برای گیاه نقش دارد. به نقل از سایت saskatchewan درباره کاربرد گوگرد در صنعت کشاورزی:
Sulphur is essential for many growth functions in plants including nitrogen metabolism, enzyme activity and protein and oil synthesis. Generally, sulphur-deficient plants have short and/or spindly stems and yellowing of the young (top) leaves
انواع گوگرد کشاورزی
میزان اثرگذاری گوگرد کشاورزی بسته به درصد خلوص آن دارد. هر چه عیار گوگرد مصرفی بالاتر باشد، اثرات مخرب کمتری در سطح خاک باقی خواهد گذاشت. در ادامه به معرفی انواع گوگرد کشاورزی پرداخته ایم:
گوگرد معدنی
گوگرد معدنی تحت فرآوری خاصی قرار نگرفته و پس از استخراج از معدن قابل ارسال است. لذا ممکن است حاوی عناصر سنگینی چون آلومینیوم باشد. زارعین عزیز در صورت تمایل به استفاده از این نوع گوگرد کشاورزی، حتما آنالیز محصول را پیش از خرید دریافت دارند تا از خلوص گوگرد معدنی مطمئن شوند. از مضرات گوگرد معدنی این است که استفاده از گوگرد با خلوص پایین به مدت طولانی، پیامدهای زیبانباری برای گیاه، محیط زیست و خاک کشاورزی به دنبال خواهد داشت.
گوگرد پالایشگاهی
نوع دیگری از گوگرد کشاورزی است. این گوگرد، ابتدا فرم گازی داشته و در پالایشگاه به حالت مذاب تبدیل می شود. سپس به شکل پودری با پاستیلی با خلوص 99 درصد در می آید. اگرچه این فرآورده بر پایه نفت تولید می شود، اما استفاده از آن در بخش کشاورزی بلامانع می باشد. تنها نکته قابل توجه این که به منظور تاثیرگذاری بهتر و بیشتر باید همزمان با مصرف گوگرد پالایشگاهی، از باکتری های حل کننده گوگرد نیز استفاده شود.
گوگرد بنتونیت دار
گوگرد در حالت طبیعی در آب انحلال پذیر نیست. برای شکستن و خرد کردن گوگرد در خاک به منظور بالا بردن میزان حلالیت و تغییر رنگ آن، از یک پلیمر طبیعی مثل بنتونیت استفاده می کنند. افزودن بنتونیت به فرم گرانولی و پاستیلی گوگرد بسیار موثر است. اما گوگرد پودری در صورت ترکیب با بنتونیت، کیفیت خود را از دست داده و خساراتی در بخش کشاورزی ایجاد خواهد کرد.
از مضرات گوگرد بنتونیت دار این است که استفاده بیش از اندازه آن باعث تخریب گیاهان و آلودگی محیط زیست می شود.
گوگرد مایع
این فرآورده دارای درصد پایینی از گوگرد بوده و قابل مصرف به عنوان کود گوگرد کشاورزی در خاک است. مصرف بالای آن به هیچ عنوان توصیه نمی شود. چرا که با توجه به ترکیبات خود، انباشت آن در خاک نه تنها نقشی در اصلاح ساختمان خاک ندارد، بلکه خساراتی در پی خواهد داشت.
البته گوگرد مایع در کنترل آفات و بیماری ها موثر است. اما به لحاظ تغذیه ای نقش چندانی در اصلاح ساختار حاک ندارد.
گوگرد پاستیلی
این فرآورده نیز محصول پالایشگاه بوده و از نظر خواص فرقی با گوگرد پودری ندارد. تنها به منظور سهولت مصرف به این شکل تولید می شود.
گوگرد گرانوله
نوع گرانول شده گوگرد همچون فرم پاستیلی، از انواع تولید شده در پالایشگاه ها هستند که تنها جهت مصرف آسان، شکل داده شده اند. خلوص بالای این محصولات سبب شده عوارضی به لحاظ زیست محیطی نداشته باشند و قابل مصرف در بخش کشاورزی باشند.
گوگرد پودری
از جمله محصولات پالایشگاهی است که کاربردهای متنوعی در صنایع از جمله کشاورزی دارد. فرم خاص آن سبب شده در زراعت به صورت پودرپاشی برای دفع آفات و کنترل بیماری ها مورد استفاده قرار گیرد. پیش از مصرف گوگرد پودری، از خلوص بالای آن مطمئن شوید. چون در غیر این صورت پدیده برگ سوزی اتفاق می افتد.
خواص گوگرد در کشاورزی
- کمک به تولید کلروفیل که دلیل سبز بودن برگ گیاهان است.
- تولید اسیدهای آمینه سیستئین و متیونین که هر دو در ساختار پروتئین ها شرکت دارند.
- تولید چربی ( لیپید ) که در گیاهان روغنی حائز اهمیت می باشد.
- کمک به فعالسازی آنزیم های دخیل در واکنش های بیوشیمیایی گیاهی
- افزایش عملکرد و کیفیت محصولات زراعی و افزایش ارزش غذایی گیاهان علوفه ای
- کنترل کننده پی اچ خاک های شور
- افزایش کیفیت آب آبیاری با جذب بیکربنات از آب
- ممانعت از تجمع نیترات در محصولات زراعی و باغی
- ضدعفونی کردن خاک که از خواص زئولیت در کشاورزی نیز می باشد.
- بهبود طعم ومزه سبزیجات سبز
- جلوگیری از رشد و گسترش قارچ های خاکزی
مضرات گوگرد در کشاورزی
در عین حال که استفاده از کود گوگرد در کشاورزی اثرات مفید و مثبت زیادی در اصلاح ساختار خاک و کیفیت محصول دارد، اما استفاده بیش از اندازه و غیراصولی از آن می تواند تاثیرات مخرب غیرقابل جبرانی را برای گیاهان، درختان و زمین زراعی به همراه داشته و سبب آلودگی محیط زیست شود.
بهترین گوگرد برای کشاورزی
بهترین گوگرد معدنی برای استفاده در بخش کشاورزی باید دارای خصوصیات زیر باشد:
- آهک آن کمتر از 10 درصد باشد.
- حداکثر میزان سدیم آن کمتر از 2 درصد باشد.
- عناصر سنگین و سمی کمتر از 20 پی پی ام باشد.
- حاوی حداقل 12-10 درصد عنصر گوگرد باشد.
- پی اچ اسیدی داشته باشد.
اثرگذارترین گوگرد در زراعت، محصولی است که علاوه بر برخورداری از درصد بالایی از عنصر گوگرد، قابلیت جذب را داشته و به کمک باکتری های اکسیدکننده به راحتی سولفاته شود. گوگردهای صنعتی تنها فاکتور اول را دارند. بنابراین از بین دو نوع گوگرد معدنی و پالایشگاهی، قطعا نوع معدنی اثرات شگرف بیشتری در حوزه کشاورزی خواهد داشت.
طریقه مصرف گوگرد در کشاورزی
نحوه، مقدار و زمان افزودن کود گوگرد در کشاورزی بسته به نوع کشت، منطقه و هدف استفاده دارد. به طور کلی روش های مصرف گوگرد در کشاورزی شامل پاشیدن روی خاک، آبیاری با گوگرد مایع و افزودن به کودهای آلی است.
مقدار گوگرد لازم بستگی به عواملی چون نوع محصول، نوع خاک و اقلیم منطقه دارد. اما به طور کلی برای محصولات زراعی 30-10 کیلوگرم در هکتار و برای محصولات باغی 50-10 کیلوگرم در هکتار گوگرد لازم است.
زمان مصرف گوگرد در کشاورزی
به طور کلی بهترین زمان مصرف گوگرد در کشاورزی به عنوان کود پایه، قبل از کشت است. در باغات بهترین زمان افزودن گوگرد، فصل پاییز و زمستان توصیه می شود. چنان چه هدف از استفاده از گوگرد، کنترل آفات و بیماری ها باشد، به صورت پودرپاشی در فصل رشد نیز قابل مصرف می باشد. در مورد محصولات زراعی می توان از سولفور در اواخر فصل زمستان و اوایل فصل بهار نیز استفاده کرد.
قیمت گوگرد در کشاورزی
قیمت گوگرد تحت تاثیر عواملی چون کلوخه، پودری یا گرانول بودن، نوع بسته بندی، اندازه مش مورد درخواست خریدار و درصد گوگرد موجود در کود ( خلوص آن ) متغیر خواهد بود. برای دریافت قیمت روز گوگرد معدنی کشاورزی و ثبت سفارش خود از طریق راه های ارتباطی موجود در وبسایت با واحد فروش مجموعه زئولایف ارتباط بگیرید.
سخن پایانی
همانطور که گفته شد گوگرد ( سولفور ) یکی از عناصر مغذی لازم برای رشد گیاهان است که علاوه بر اصلاح خاک نقش مهمی در کنترل آفات و بیماری ها دارد. مصرف بیش از حد و بدون برنامه هر عنصری از جمله گوگرد برای گیاهان مضر بوده و پیامد آلودگی محیط زیست را به دنبال خواهد داشت. برای دریافت برنامه کوددهی با گوگرد کشاورزی و تهیه بهترین گوگرد معدنی با کارشناسان مجرب زئولایف در تماس باشید.
سوالات متداول
1- بهترین نوع گوگرد برای کشاورزی چه ویژگی هایی دارد؟
بهترین نوع گوگرد برای کشاورزی، گوگرد معدنی است که آهک آن کمتر از 10 درصد، حداکثر میزان سدیم آن کمتر از 2 درصد، عناصر سنگین و سمی کمتر از 20 پی پی ام، حاوی حداقل 12-10 درصد عنصر گوگر و پی اچ اسیدی است.
2- مضرات گوگرد در کشاورزی چیست؟
استفاده بیش از اندازه و غیراصولی از آن می تواند تاثیرات مخرب غیرقابل جبرانی را برای گیاهان، درختان و زمین زراعی به همراه داشته و سبب آلودگی محیط زیست شود.
سلام وقت بخیر
من یک گلخونه دارم که داخلش گوجه پرورش میدم. میخواستم بدونم از چه نوع گوگردی برای خاکش استفاده کنم که نتیجه بخش تر باشه. گوگرد بنتونیت دار یا گوگرد معدنی؟
سلام وقت شما بخیر همراه عزیز
بهتر است از گوگرد بنتونیت دار استفاده کنید . گوگرد بنتونیت دار به دلیل داشتن عناصر مغذی مورد نیاز گیاه مثل کلسیم و بور، علاوه بر موثر بودن در خاک بر روی محصول شما نیز تاثیر مثبت داشته و مانع ایجاد سوختگی در گوجه فرنگی می شود. مجموعه ما ارائه دهنده هر دو نوع گوگرد معدنی و بنتونیت دار با کیفیت عالی می باشد.
سلام وقتتون بخیر باشه
میخواستم بدونم میتونیم از همون گوگردی که برای زمین های کشاورزی استفاده میکنیم برای گلخونه هم استفاده کنیم؟
سلام وقت شما هم بخیر همراه عزیز
بله. گوگرد معدنی مناسب جهت مصرف در اراضی کشاورزی و گلخانه ها می باشد.
سلام وقت بخیر
برای زمین دیم کشت گندم
چه نوع گوگرد و چه مقدار در هکتار لازم است؟
سلام دوست عزیز
پیشنهاد ما برای کشت شما گوگرد معدنی است. مقدار گوگرد مورد نیاز در هر هکتار بستگی به آنالیز خاک زمین شما دارد. شما می توانید با فرستادن آنالیز موردنظر برای مشاوران ما در مجموعه زئولایف، از مقدار دقیق گوگرد مورد نیاز آگاهی یابید.
سلام و درود
آیا می توان گوگرد معدنی را همراه کود دامی به زمین اضافه کرد؟
سلام همراه گرامی
بله- می توان گوگرد معدنی را همراه با کود دامی به صورت چالکود در باغ و یا سطحی در مزارع به خاک افزود. در اراضی شور و قلیایی می توان گوگرد را به صورت سطحی و پس از شخم جهت آبشویی استفاده کرد.
کمبود گوگرد در گیاه چه تبعاتی در پی خواهد داشت؟
سلام دوست گرامی
با کمبود گوگرد در گیاه کاهش عملکرد و کیفیت محصول و حتی مرگ گیاه اتفاق می افتد. بنابراین گوگرد یک عنصر ضروری و مهم برای گیاهان است.
برای انتخاب گوگرد مناسب برای کشاورزی چه عواملی تاثیرگذار است؟
سلام دوست عزیز
عواملی چون نوع خاک، نوع گیاه و هدف از مصرف گوگرد موثر است.
آیا استفاده از گوگرد بنتونیت دار گرانوله را در کشاورزی توصیه می کنید؟ چرا؟
سلام همراه عزیز
بله- قویا توصیه می کنیم. چون به صورت تدریجی و یکنواخت در اختیار گیاه قرار می گیرد. در انبار کردن طولانی مدت، کلوخه نمی شود. به کمک دستگاه های کودپاش به راحتی و به صورت یکدست در سطح زمین پخش می شود. همچنین به دلیل تجزیه کندتر، به مدت طولانی در خاک باقی می ماند.