بنتونیت نوعی خاک رس معدنی است که به واسطه خواص فیزیکی ویژه سبب افزایش عملکرد زراعت و باغبانی، بهره وری خاک و صرفه جویی در مصرف آب و کود شیمیایی می شود. این خاک جاذب معدنی حاوی مقادیر زیادی عنصر مونت موریلونیت بوده و قادر می باشد حجم زیادی آب را به دام انداخته و تا چند برابر حجم اولیه خود متورم شود. با توجه به فواید و مزایای بی نظیر بنتونیت در کشاورزی، این ترکیب معدنی علاوه بر زمین های زراعی و باغات، در کشت های گلخانه ای نیز به صورت گسترده مصرف می گردد.
بنتونیت کشاورزی
استفاده از بنتونیت کشاورزی از دو نظر اهمیت دارد. اول این که با توجه به خشکسالی های اخیر و ادامه این روند مخصوصا در مناطق کم بارش، بنتونیت قادر به جذب و ذخیره سازی آب و رهاسازی تدریجی آن است. به همین دلیل از تبخیر و هدررفت آب جلوگیری کرده و استفاده از این سرمایه ملی را بهینه می کند.
دوم این که بنتونیت کشاورزی توانایی جذب ناخالصی های سنگین و مضر موجود در خاک نظیر فلزات سنگین، رزین ها، سموم قارچی و صنعتی را دارد. جهت تاثیرگذاری بهتر و بیشتر بنتونیت در کشاورزی بهتر است از شکل پودری آن استفاده شود. به نقل از سایت bentonit.ru درباره بنتونیت کشاورزی:
With the ability to retain moisture and nutrients, bentonite forms a favorable environment for plant nutrition in the rhizosphere. seeds granulation. Seeds are added to a mixture of bentonite clay and water, which is formed into a ball by extrusion. After “granulation” clay balls with seeds are simply shattered.
کاربرد بنتونیت در کشاورزی
بنتونیت کشاورزی علاوه بر مزایای ذکر شده، کاربردهای دیگری نیز آنها اشاره می کنیم:
-تامین کننده عناصر مغذی مورد نیاز گیاهان و درختان مثل کلسیم، آهن، منیزیم و سدیم
– افزایش مقدار ازت و کربن موجود در خاک زراعی
– تثبیت خاک های ماسه ای
– کاهش پی اچ خاک
– تجزیه سریع تر ریزمغذی های فلزی و جذب آسان آنها توسط ریشه
– کمک در تولید انواع کود گرانول و پلت شده
– کمک به تجزیه سریع کود در خاک و آزاد شدن ترکیبات مفید آن
– بهبود خواص شیمیایی خاک به واسطه افزایش تبادل یونی در آن
– بهبود شرایط فیزیکی خاک به لحاظ افزایش جذب کودها و سموم
– مصرف در تولید علف کش ها و حشره کش ها
– افزایش عملکرد و بازدهی محصولات زراعی و باغی با افزایش تولید در واحد سطح
– کاهش نیاز به کودهای شیمیایی به دلیل حفظ مواد مغذی خاک
– حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی آب و خاک با کاهش مصرف کودها و سموم شیمیایی
– افزایش نفوذپذیری، هوازیستی و رطوبت خاک
– اصلاح خاک های شور و قلیایی
– مصرف در کشت های هیدروپونیک ( بدون خاک ) در گلخانه ها به دلیل حفظ رطوبت و زهکشی مناسب محیط کشت
– کمک به جوانه زدن سریع و بهتر بذرها
– جلوگیری از کپک زدن محصول انبار شده با جذب رطوبت و از بین بردن آفات
– کمک به تولید کودهای گوگرد بنتونیت دار، بهترین کود گوگردی
– رفع بوی نامطبوع متصاعد شده از کودهای حیوانی
– کنترل خوردگی در خاک هایی که تحت فشار آبی زیاد یا شرایط زیست محیطی خاص قرار دارند.
– کاهش افت فشاری در اراضی که تحت فشار استفاده مداوم از ماشین آلات کشاورزی هستند.
میزان و نحوه مصرف بنتونیت در کشاورزی
مقدار بنتونیت مورد نیاز، بستگی به نوع و بافت خاک و نیاز گیاهان دارد. به طور کلی در هر هکتار از زمین زراعی، استفاده از 1 تا 5 تن بنتونیت بسته به شرایط ذکر شده توصیه می گردد.
چنانچه بیش از مقدار مورد نیاز، بنتونیت به خاک اضافه شود، چه اتفاقی می افتد؟ این کار سبب نفوذناپذیر شدن زمین و آسیب دیدگی ریشه می گردد. اما مصرف به اندازه و مناسب این کانی علاوه بر حل مشکل شوری و عدم تعادل پی اچ خاک، قدرت باروری زمین را افزایش می دهد. همچنین به علت داشتن قدرت کاتیونی بالا، کلیه فلزات سنگین و میکروارگانیسم های مضر را جذب و خاک را سم زدایی می کند
فرمول کلی میزان مصرف موثر بنتونیت در خاک، معادل درصد وزنی است. توصیه می شود جهت افزایش عملکرد بنتونیت کشاورزی، آن را همراه با مواد سبک کننده خاک مثل شلتوک برنج یا تراشه چوب استفاده کنید. به این ترتیب علاوه بر کاهش هدررفت آب و مواد مغذی محلول، حاصلخیزی خاک نیز به مقدار قابل توجهی افزایش می یابد.
در مورد نحوه مصرف بنتونیت باید طبق دستورالعمل کارشناس حفظ نباتات انجام شود. به این منظور می توانید با دادن اطلاعاتی در مورد اقلیم منطقه، نوع خاک و نوع کشت خود از مشاوره رایگان کارشناسان کشاورزی فعال در مجموعه زئولایف بهره مند گردید.
بهترین نوع بنتونیت کشاورزی کدام است؟
بهترین انواع بنتونیت مناسب برای کشاورزی شامل دو نوع است:
1- بنتونیت سدیم: این نوع بنتونیت خاصیت تورم پذیری بالایی داشته و قادر است تا چند برابر وزن خود آب جذب کند. این خصوصیت در مناطق کم بارش، یک معجزه محسوب می شود. چرا که بنتونیت همچون یک اسفنج، آب باران یا آبیاری را جذب و در موقع لزوم به تدریج آزاد و در اختیار گیاه قرار می دهد. لذا نیاز به آبیاری کاهش یافته و در مصرف آب صرفه جویی موثری می گردد.
2- بنتونیت کلسیم: این کانی با بهبود تبادل کاتیونی در خاک، سبب جذب آسان عناصر ضروری برای رشد گیاه مانند پتاسیم، کلسیم و منیزیم شده و عملکرد محصولات زراعی را به طور چشمگیری افزایش می دهد. همچنین این کانی با جذب سموم و فلزات سنگین آنها را از دسترس گیاه و خاک خارج می کند. به این ترتیب می توان از سالم بودن محصولات کشاورزی اطمینان حاصل کرد.
فروش بنتونیت کشاورزی
زئولایف یکی از شرکت های معتبر و فعال در حوزه تولید و عرضه انواع بنتونیت از جمله بنتونیت خوراک دام و بنتونیت کشاورزی است. این شرکت ضمن بهره مندی از معادن غنی در سمنان که یکی از مهم ترین معادن بنتونیت ایران می باشد، انواع محصولات بنتونیتی را با کیفیت بالا و قیمت مناسب در اختیار مشتریان خود قرار می دهد. عرضه بنتونیت به صورت کلوخه، دانه بندی و پودری طبق درخواست خریدار محترم امکان پذی می باشد.
سخن پایانی
بنتونیت کشاورزی به عنوان یک کود کشاورزی باارزش به خصوص در مناطق خشک و کم آب مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده معدنی نه تنها سبب افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود کیفیت محصولات زراعی می شود، بلکه در حفظ محیط زیست و صرفه جویی در هزینه نیز بسیار موثر است. با گنجاندن دائم بنتونیت کشاورزی در برنامه به زراعی اراضی و باغات خود، رویای رسیدن به کشاورزی پایدار و ایجاد آینده ای سبز برای نسل های آینده را محقق سازید.
سوالات متداول
1- بهترین نوع بنتونیت کشاورزی کدام است؟
بهترین نوع بنتونیت در کشاورزی، بنتونیت سدیمی و بنتونیت کلسیمی هستند.
2- کاربرد بنتونیت در کشاورزی چیست؟
از مهم ترین کاربردهای بنتونیت در کشاورزی می توان به مواردی همچون بهبود خواص شیمیایی خاک به واسطه افزایش تبادل یونی در آن، بهبود شرایط فیزیکی خاک به لحاظ افزایش جذب کودها و سموم، تولید علف کش ها و حشره کش ها و افزایش عملکرد و بازدهی محصولات زراعی و باغی با افزایش تولید در واحد سطح اشاره کرد.
3- آیا بنتونیت برای سلامت انسان و دام ضرر دارد؟
خیر- بنتونیت ماده ای طبیعی و معدنی است که غیرسمی بوده و خطری برای سلامت انسان و حیوانات ندارد. با این وجود طبق دستورالعمل کارشناس حفظ نباتات از آن استفاده کنید و زیاده روی نکنید.
4- آیا بنتونیت قابل اختلاط با کودهای شیمیایی است؟
بله- می توان بنتونیت را با کودهای شیمیایی مخلوط کرد. به این ترتیب کودها به صورت یکنواخت در خاک پخش شده و میزان هدررفت آنها به حداقل خواهد رسید.
توی مقاله گفتین که هر دو نوع بنتونیت سدیمی و بنتونیت کلسیمی از بهترین های بنتونیت کشاورزی می باشن. اما فرق این دو تا چیه و هر کدوم چه مزیتی برای کشاورزی دارن؟
سلام
بنتونیت ها بر اساس عنصر غالب در ساختمان خود تقسیم بندی می شوند. عنصر غالب در بنتونیت سدیمی، سدیم و عنصر غالب در بنتونیت کلسیمی، کلسیم است. بنتونیت سدیمی قابلیت جذب و نگهداری مقادیر زیادی آب دارد. بنابراین در مناطق کم بارش، جهت صرفه جویی در مصرف آب بسیار موثر است. اما بنتونیت کلسیمی قادر به جذب عناصر سمی و سنگین موجود در خاک شده و جذب عنصر مغذی مورد نیاز گیاه را بهبود می بخشد. پس هر دو نوع بنتونیت، تاثیر بسزایی در کشاورزی دارند.
سلام
چگونه بنتونیت سبب صرفه جویی در آب کشاورزی می شود؟
سلام دوست عزیز
بنتونیت به واسطه ساختمان اتمی خود قادر به جذب مقدار بسیار زیادی آب ( تا 15 برابر وزن خشک خود ) می باشد. سپس رطوبت را به صورت تدریجی به خاک می دهد. به این ترتیب نقش مهمی در کاهش مصرف آب کشاورزی خواهد داشت. این ویژگی به خصوص در مناطق خشک و کم بارش بسیار حائز اهمیت است.
چگونه بنتونیت به افزایش حاصلخیزی خاک کمک می کند؟
سلام دوست عزیز
بنتونیت با بهبود ساختار خاک، تهویه و زهکشی به افزایش حاصلخیزی خاک کمک می کند. به این ترتیب خاک برای مدت طولانی دارای مواد مغذی مورد نیاز رشد گیاهان بوده و نیازی به کودهای شیمیایی نخواهد داشت.
چه زمانی باید بنتونیت را به خاک اضافه کرد؟
سلام همراه گرامی
بهترین زمان افزودن بنتونیت به خاک، قبل از کاشت بذر یا نهال است. اما می توان در هر زمان از فصل رشد از این ترکیب معدنی مفید استفاده کرد.